Hírek

BMC Records Artisjus-díjat nyert a Modern Art Orchestra Plays Bartók

A Modern Art Orchestra Bartók-produkciója, a BMC Recordsnál megjelent Tizenöt magyar parasztdal és annak lemezbemutató koncertje nyerte a 2019-es Artisjus-díjat az Év Produkciója kategóriában. A kortárs magyar zeneművészeti és irodalmi alkotótevékenység elismerésére és ösztönzésére alapított díjat a BMC Koncerttermében vehette át Fekete-Kovács Kornél, a Modern Art Orchestra művészeti vezetője.

A Bartók Béla születésnapján, 2018. március 25-én bemutatott albumon és a nagyszabású koncerten a világhírű szaxofonos, David Liebman mellett Harcsa Veronika (ének), Gőz László (trombita), Dresch Mihály (fuhun) és Lukács Miklós (cimbalom) vendégszereplésével volt hallható a mű big band adaptációja. A lemez négy kitűnő hangszerelő muzsikus, Bacsó Kristóf, Ávéd János, Fekete-Kovács Kornél és Subitz Gábor munkája, akik mindvégig gondosan ügyeltek a dalok eredeti formájának és szólamainak megőrzésére. „Az együttesben kinevelődött szerzői-hangszerelői közösség mélyen hitet tett a kortárs zene mellett, előadásaikon mindenkor a modernitás, a kifejezés mai hangja, az új keresése a jellemző – mindamellett a klasszikus repertoárt is magas színvonalon képviselik” – méltatta a zenekart Malek Miklós. A MAO nemzetközileg is elismert nagyzenekarrá nőtte ki magát, számos zenei műfajban elkötelezett, így a jazz, pop, klasszikus és kortárs zenében is kiemelkedő. Az évek alatt rengeteg díjjal, elismeréssel gazdagodott és számtalan koncertet adott, turnézik Európa-szerte, az Egyesült Államokban és Izraelben.

"A Modern Art Orchestra szaván fogja Bartókot. A lemezen big-bandre hangszerelve szólal meg a Tizenöt magyar parasztdal, ez az 1914 és 1918 között keletkezett, 1920-ban publikált zongoramű, amelyben az 1910-es évek során gyűjtött, számára legkedvesebb dallamokat dolgozza fel Bartók. A hangszerelők – Bacsó Kristóf, Ávéd János, Subicz Gábor és Fekete-Kovács Kornél, valamennyien a Modern Art Orchestra szólistái – maximálisan tiszteletben tartják a bartóki zongoraanyagot. Egyetlen hangot nem adnak hozzá az egyes tételekhez, nem tesznek mást, mint a legelmélyültebb szépirodalmi fordítók: az eredetihez a lehető legnagyobb mértékben hűen ültetik át a zongora nyelvét a nagyzenekar nyelvére." (Fazekas Gergely kísérőszövegéből)

Előadók
Modern Art Orchestra:
Művészeti vezető, karmester: Fekete-Kovács Kornél

Fekete-Kovács Kornél – művészeti vezető, karmester, trombita, szárnykürt
Bacsó Kristóf – szoprán- és altszaxofon, fuvola
Ülkei Dávid – altszaxofon, klarinét
Ávéd János – tenorszaxofon, fuvola
Cserta Balázs – tenorszaxofon, tárogató, duda, klarinét
Bajusznács Mihály – baritonszaxofon, basszusklarinét
Gráf Ádám – trombita, szárnykürt
Bacsa Zoltán – trombita, szárnykürt
Subicz Gábor – trombita, szárnykürt
Bukovinszki Balázs – trombita, szárnykürt
Varga Zoltán – kürt
Képíró Bálint – kürt
Korb Attila – harsona
Barbinek Gábor – harsona
Csáthy Miklós – basszusharsona
Kovács Péter – tuba
Komjáti Áron – gitár
Cseke Gábor – zongora
Bögöthy Ádám – nagybőgő
Csízi László – dob

Vendégszólisták
David Liebman – tenor- és szopránszaxofon, furulya(1, 4, 5, 7, 11, 13)
Dresch Mihály – fuhun (4, 15)
Lukács Miklós – cimbalom (4, 5, 15)
Harcsa Veronika – ének (15)
Gőz László – basszustrombita (2, 15)
Produkciós adatok:
A felvétel a BMC Koncertteremben készült, 2017. november 20-21-én
Felvétel, keverés és master: Szabó Viktor
Borító: Huszár László / Greenroom

Producer: Gőz László
Label manager: Bognár Tamás

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap