Program

Polska Jazz | Wójciński / Szmańda Quartet

20:00
Opus Jazz Club
Közreműködik:
  • Maurycy Wojcinski - trombita
  • Szymon Wojcinski - zongora
  • Ksawery Wojcinski - bőgő
  • Krzysztof Szmanda - dob

A 2014-ben alakult Wójciński / Szmańda Quartet már az alapítás utáni első időkben megragadta a jazzrajongók figyelmét. A kvartett ötlete a Wójciński testvérek fejéből pattant ki: miután évekig zenéltek függetlenként különböző formációkban, úgy döntöttek, új, saját formációt hoznak létre, amibe meghívják az általuk nagyra becsült dobost, Krzysztof Szmandát. Kompozícióik során „könnyedén, rendkívül békésen dolgozzák ki a témát, amely aztán parádés improvizációkba torkollik, de még mindig a kompozíció keretein belül, amely így szinte transzba ejti hallgatóját”. A formáció első albuma, a Delusions 2016-ban jelent meg, amelyet a kritikusok az év legjobb jazzalbumának választottak. Az elmúlt három évben sikeresen turnéztak Lengyelországban és külföldön is, Hollandiától Kanadáig, Izraeltől Szerbiáig, az USA-tól Magyarországig. 2019-ben újabb lemezzel jelentkeztek With all due respect címmel, amely szintén a legjobb tíz jazzlemez közé került Lengyelországban, a Jazz Forum szavazói listáján.

A formáció zenéje fordulatos és meglepetésekkel teli, aminek egyik legfőbb oka a négy erős zenészszemélyiség közti koncentrált figyelem, már-már telepatikus kommunikációs képesség, amely alkalmassá teszi őket az azonnali reakciókra. Erre szükség is van, mert zenéjük sajátossága, hogy a bőgő-dob alkotta ritmusszekció nem csupán kísérőszerepet lát el, hanem játékosaik a dallamhangszerekkel egyenragú imrpovizatőrök, akik így aktív alakítói a zenei irányvételeknek is. A zenekar egyike azon nagyszerű avantgárd együtteseknek, aki bizonyítják, hogy a zene már a zenészek közti erős egymásrahangoltásgtól is képes rendkívüli kifejezőerőt nyerni.

Az esemény a NIEPODLEGŁA 2017-2022 többéves program társfinanszírozásában, az Adam Mickiewicz Intézet "Kulturális hidak" támogatási programjának részeként valósul meg.

Jegyek 1800 forintos áron kaphatók a helyszínen, a bmc.jegy.hu oldalon, valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.

Az asztalfoglalás a jegyvásárlás során automatikusan megtörténik.
Vacsoravendégeinknek 19 órai érkezést javaslunk.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!

Telefon: +36 1 216 7894

℗ BMC

Galéria
3Kép
2021 november 12 péntek