Program

Párniczky Quartet

20:00
Opus Jazz Club
Közreműködik:
  • Párniczky András - gitár
  • Bede Péter - tárogató, altszaxofon
  • Ajtai Péter - nagybőgő
  • Szabó Sipos Ágoston - dob

Galériajegyek kedvezményes áron a helyszínen kaphatók a koncertre abban az esetben is, ha online elővételben már elfogytak a jegyek. Italkínálatunk az alsó szint bárpultjánál érhető el a galérián helyet foglaló vendégeink részére.

Párniczky András azzal a céllal hívta életre kvartettjét 2016-ban, hogy Bartók Béla darabjaiból készített átdolgozásait improvizatív környezetben szólaltassa meg. A zenekarvezető és társai – a fúvós hangszereken játszó Bede Péter és a bőgős Ajtai Péter – több mint 300 koncerten léptek már fel, olyan helyszíneken, mint a New York-i Guggenheim Múzeum, a Brüsszel Bravo Művészeti Fesztivál, az athéni Technopolis Jazz Fesztivál vagy a Zeneakadémia. A négyesfogatnak a BMC gondozásában 2018-ban jelent meg Bartók Electrified című első albuma. Ezt a repertoárt 2016-ban Frank Möbus gitárművész és Daniel Erdmann tenorszaxofon-játékos közreműködésével adták elő a MÜPA-ban, 2019-ben pedig a bőgős Carlos Bica és a dobos Dejan Terzic társaságában turnézott a zenekar.

2023-ban erre a közös munkára építve újul meg a formáció, a doboknál Szabó-Sipos Ágostonnal. Olyan összegző repertoár született, ami tükrözi Gonda János szavait: „szuverén európai improvizatív zenei nyelv, amely integrálja a modern kamarajazz, a kortárs- és a népzene elemeit”. Az eddig megszokott tematikus darabok helyett sokkal szabadabb keretek között mozognak a kompozíciók, amelyekben az együttes felismerhető hangzása megmarad, de önazonos, az amerikai jazz kliséitől mentes megszólalás jön létre. Az új repertoár január 13-án mutatkozott be a Magyar Zene Házában.

„Bartók zenéje légies, ugyanakkor nagyon is karakteres teret létesít. Éppen ezt a zenei teret képes a Párniczky Quartet megragadni és szabadon, tökéletesen visszaadni. Mesterien ad friss lendületet Bartók repertoárjának” – írta a zenekar 2018-ban megjelent, Bartók Electrified című BMC-lemezéről Raphaël Benoit a Citizen Jazz hasábjain.

 

Jegyek 2800 forintos áron kaphatók a helyszínen, a bmc.jegy.hu oldalon, valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.

Az asztalfoglalás a jegyvásárlás során automatikusan megtörténik.
Páratlan számú ülőhely foglalásánál előfordulhat, hogy az asztalt meg kell osztania másokkal.
Vacsoravendégeinknek 19 órai érkezést javaslunk.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!

Telefon: +36 1 216 7894

℗ BMC

2023 április 28 péntek