Program

Hellas öröksége - antik hatások a XX. és a XXI. században

18:00
Könyvtár
Műsor:

Szécsi Lőrinc: Egy útmenti forrásra
Jeney Zoltán: Hérakleitosz H-ban
Claude Debussy: Bilitis
Szécsi Lőrinc: Antik táncok
Jeney Zoltán: Hérakleitoszi könnycsepp
Szécsi Lőrinc: Πάνθεο

*****

Jeney Zoltán: Hérakleitosz állapothatározása
Maurice Ravel: Cinq mélodies populaires grecques
Szécsi Lőrinc: Antik dalok
Jeney Zoltán: Hérakleitosz újabb vízjele
Bajnok Ádám: Epigramma

Közreműködik:
  • Nagy Bernadett - ének
  • Sz. Tóth Ágnes - fuvola
  • Bartek Zsolt - klarinét
  • Börzsönyi Máté - kürt
  • Soós Orsolya - hegedű
  • Mevsim Engin - brácsa
  • Agárdi Eszter - cselló
  • Andor Krisztián, Kérges Barnabás, Szécsi Lőrinc - zongora
  • vezényel: Dénes-Worowski Marcell

A műsor inspirációs forrása az antik görög kultúra, melynek szellemisége a koncerten megszólaló darabok mindegyikében megjelenik valamilyen módon.
A reneszánsz óta újabb és újabb alkotó generációk fantáziáját ragadja meg ez a múlt ködébe vesző, mégis annyira ismerős világ, mely elvetette a magjait a későbbi európai és egyetemes kultúrának. Az emberi lét legalapvetőbb érzelmei és gondolatai jelennek meg az antik költeményekben és eposzokban, a lét különösségével szembenálló egyén gondolatai a filozófiában, a lélek-test harmóniája a szobrokon és az épületeken. Csak a zene az, melyről szinte semmit nem tudunk, hiszen töredékeken kívül nem maradt fent írásos emlék. A számunkra ismerős kottaírás nem létezett, rögzíteni nem tudták, így amint megszólalt, már el is tűnt. Ez egyfelől óriási veszteség az egyetemes emberi kultúrának, másfelől egy örökké fennálló talány is, hiszen a rengeteg homály számtalan zeneszerző fantáziáját mozgatta meg, sarkallta annak a kérdésnek a feltevésére: Vajon milyen is lehetett az antik zene?
A koncerten megszólaló darabok nem történeti rekonstrukciós próbálkozások, melyek az autentikus antik zenét hivatottak megszólaltatni. A szerzők sokkal inkább kiindulópontként kezelik ezt az amúgy is bizonytalan területet, hogy ezen a homályos szűrőn eresszék át saját zeneszerzői gondolkodásukat, így kapva egy olyan különös zenei anyagot, melyben a múlt és a jelen, egyetemes és egyéni egymással kontrasztban és egymást kiegészítve jelenik meg. A műsor különös figyelmet fordít arra, hogy a klasszikus és kortárs kompozíciók között is legyen reflexiós kapcsolat, így a program egy újabb réteggel bővül.

A programra a belépés díjtalan. A helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

2023 április 15 szombat