Hírek

Opus Jazz Club Voicingers Nights minifesztivál

Az Opus Jazz Clubban 2018. május 25-26. között megrendezett Polska Jazz – Voicingers Nights minifesztiválon a lengyelországi énekverseny legjobbjait hallhatja a magyar közönség.

A Felső-Sziléziai Żoryban évente megrendezett Voicingers Fesztivál a kiemelkedő lengyel énekes, Grzegorz Karnas kezdeményezésére született meg. Célja, hogy olyan eredeti és színvonalasabb zenei projektek megvalósulását tegye lehetővé, amelyeknek kulcseleme az improvizáción alapuló zenei frissesség. A pályakezdő fiatal művészek, illetve a már megalapozott háttérrel rendelkező előadók mellett a Voicingers Fesztivál mindazoknak segítséget akar nyújtani, akik számára az éneklés egy életen át tartó vezérfonalat jelent. Ezért a fesztivál a jeles nemzetközi művészek koncertjei mellett évente megrendezi a Nemzetközi Énekes Művészek Jazz Versenyét, a Voicingers Workshops egyéni és csoportos foglalkozásain segíti a résztvevők művészi formálódását és számos egyéb programot kínál a művésznek és a közönségnek egyaránt.

A lengyel Voicingers Fesztivál, a szlovák Hevhetia Records és a Budapest Music Center Opus Jazz Clubja között évről évre egyre szorosabb az együttműködés. Ennek keretében vesznek részt a BMC szakemberei részt a fesztivál zsűrijében, illetve tavaly augusztusban a Hevhetia Fesztivál egyik fellépőjeként a 2016-os verseny győztesét, Martyna Kwoleket és Early Birds nevű együttesét látta vendégül a klub.

Az Opus Jazz Clubban 2018. május 25-26. között megrendezett Polska Jazz – Voicingers Nights minifesztivál újabb állomása a Voicingers és a BMC kooperációjának. A kétnapos rendezvény első estéjén a 2017-es lengyel verseny két nyertesének szólókoncertje hallható: először Przemek Kleczkowski, majd Nastja Volokitina lép színpadra az Opusban május 25-én este 8 órától.

A Lengyelország legkeletibb részén, Hrubieszów-ban született Przemek Kleczkowski a Katowicei Zeneakadémia jazz fakultásának zeneszerzés és oktatás szakán végzett. Számos jazzfesztiválon fellépett már úgy Lengyelországban, mint külföldön. Jelenleg bemutatkozó albumán dolgozik, melyre olyan, már elismert fiatal zenészeket hívott meg, mint az Opusban is megfordult Szymon Mika és Patryk Dobosz, vagy Franciszek Raczkowski. Programja elsősorban saját szerzeményeiből áll, melyeknek az improvizáció elemeivel kombinált letisztult egyszerűség a fő erőssége.

Az ogyesszai születésű ukrán Nastja Volokitina az ottani Vladimir Zeneművészeti Főiskola jazz vokál szakán végzett, jelenleg pedig a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója. Kamara-formációival és nagy klasszikus zenekarokkal egyaránt nagy sikert aratott Oroszországban és egész Európában. A rangos Montreux-i Jazz Énekverseny és a Riga Jazz Stage versenyének is díjazottja. Több nemzetközi jazz fesztiválon is fellépett.

A Voicingers Nights második estéjén, május 26-án 20 órától a jazz, az orosz népzene és a klasszikus zene akusztikus fúzióját létrehozó Alina Rostotskaya lép fel. Azzal a nemzetközi csapattal érkezik az Opusba, mellyel tavaly a Voicingers Fesztivál egyik legsikeresebb koncertjét adták. Az oroszul és angolul is éneklő Alina szívesen kísérletezik különböző stílusokkal, illetve speciális énektechnikákkal, a hagyományosnak mondható scat énekléstől kezdve egészen a kortárs zenében alkalmazott különleges hangképzési módszerekig. Az énekesnő idén áprilisban jelenteti meg Flow című debütáló albumát, rajta hét különböző stílusú és hangulatú dallal, melyek az orosz és a szefárd népdaloktól Rostotskaya orosz nyelvű saját szerzeményein át a szöveg nélküli énekléssel előadott darabokig terjednek.