Hírek

Hírek 28 új magyar zenemű az UMZF 2020-on

28 új magyar zenemű – 12 nagyzenekari és 16 kamarazenekari darab – érkezett be a BMC és a Müpa által hatodik alkalommal meghirdetett Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőversenyre. Az idei évben 3 női zeneszerzőt is köszönthetünk a pályázók között, a legfiatalabb komponista pedig mindössze 19 éves.

A pályázatra két kategóriában lehetett nevezni: nagyzenekari, illetve kamaraegyüttesre írt művekkel, melyekről rangos zsűritagok, köztük Eötvös Péter és Tihanyi László döntenek. A zsűrizést követően döntőbe jutó alkotások októberben, a CAFé Budapest keretében kerülnek majd bemutatásra a BMC-ben és a Müpában.

A közel négymillió forint összdíjazású megmérettetésre különdíjat ajánlott fel az Editio Music Budapest – Universal Music Publishing Classical: a díjat kiérdemlő pályaművet az EMB megjelenteti és nemzetközi viszonylatban promotálja. A korábbi versenyekhez hasonlóan az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány is csatlakozott a különdíjak felajánlóihoz.

A nagyzenekari kategóriában – Bartók Béla halálának 75. évfordulója előtt tisztelegve – a zsűri olyan pályamunkákat várt, amelyekben szerepel Bartók Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára I. tételének fúgatémája, vagy a pályamunkát ez a fúgatéma ihlette. A kamaradarabokkal szembeni elvárás az volt, hogy trombita szólistát szerepeltessenek.

Az UMZF zeneszerzőverseny elsődleges célja, hogy új magyar zenedarabok megalkotását ösztönözze és támogassa, és tartós együttműködést alakítson ki a szerzők, illetve a kamaraegyüttesek és nagyzenekarok között az új művek és a kortárszene népszerűsítésében.