Hírek

Opus Jazz Club Dutch Focus 2023 – A holland jazz hosszú hétvégéje

Dutch Focus 2023 – A holland jazz hosszú hétvégéje
December 7
9.
Opus Jazz Club

A holland jazz vibráló színeit hozza el ismét az Opus Jazz Clubba a Dutch Focus, a BMC és a Holland Királyság Nagykövetségének közös minifesztiválja. December 7. és 9. között érkezik a 81 éves doboslegenda, Han Bennink triója, a hangszerek és hangzások egész arzenáljában lubickoló Bonsai Panda, és az elektroakusztikus hangtájakon barangoló Fenix.

A 81 éves holland doboslegenda, Han Bennink sportot űz abból, hogy valószínűtlen tárgyakból csaljon elő zenét: egy konyhaszéktől a színpad deszkáiig bármin képes játszani, amit az élet az útjába sodor. Az Instant Composers Pool társalapítója 55 évet átfogó karrierje során számtalan zenekarral játszott, a jazz olyan óriásait is beleértve, mint Sonny Rollins vagy Wes Montgomery. Szeretetteljesen csak „gyerektrió”-nak becézett zenekarát Reinier Baas és Ben Van Gelder társaságában alapította, akik feleannyi idősek sincsenek, mint Bennink, de máris tiszteletre méltó pályát tudhatnak magukének, és az amszterdami színtér meghatározó zenészegyéniségeivé váltak időközben. A Dutch Focus minifesztivál december 7-i nyitókoncertjén sugárzó virtuozitással szórakoztatják majd magukat és a közönséget, nagyban építve Thelonious Monk örökségére.

A Bonsai Panda a gitár ifjú holland titánja, Jelle Roozenburg és az önfejű harsonás, Louk Boudesteijn együttműködéséből született. Megmerítkeztek a blues világában, elsajátították a jazz minden csínját-bínját, majd kompozícióikat megspékelték 20. századi zeneszerzők, köztük Sztravinszkij, Sosztakovics és Messiaen ihlető hatásával. Hogy a kaland teljessé váljon, három rokonlélek szegődött hozzájuk: a sokoldalú fúvós varázsló, David Kweksilber, a szaxofonos Jesse Schilderink és a megalkuvást nem ismerő dobos, Jimmi Jo Hueting. A december 8-án hallható zenekar tagjai nemcsak egy-egy hangszer mesterei, hanem meglepetésszerűen váltogatják is azokat, ami még tágabb hangzáslehetőségeket nyit meg a Bonsai Panda előtt, és az ösztönszerű játékosság kiélését is új szintre emeli.

A Dutch Focus fesztivált december 9-én a Fenix kvartett zárja, amelynek folyton változó elektroakusztikus hangtájait ambient szintetizátor-hangok, játékos dallamok és nyers groove-ok formálják. Az együttes improvizáció iránti lelkesedése spontán pillanatzenében és finomhangolt összjátékban ölt testet – Flying Lotus, Donny McCaslin és Avishai Cohen világától inspirálva egyszerre bensőséges és egetrengető tapasztalatban részesítik a hallgatót. A kvartettet Kika Sprangers, Robert Koemans, William Barret és Willem Romers személyében négy fiatal, de máris elismert zenész-zeneszerző alkotja, akik zenekarvezetőként és közreműködőként egyaránt többször megjárták Hollandia legjelentősebb helyszíneit, köztük a North Sea Jazz Festival és a Bimhuis színpadát.


Részletes program és jegyvásárlás

2023.12.07. csütörtök 20:00 Han Bennink Trio

2023.12.08. péntek 20:00 Bonsai Panda

2023.12.09. szombat 20:00 Fenix