News

News Finalists announced at UMZF 2020

Döntőjéhez érkezett az UMZF Zeneszerzőverseny, amelyet 2020-ban hatodszorra rendez meg a Budapest Music Center és a Müpa. A 28 beérkezett pályamű közül 4 kamarazenekari és 4 nagyzenekari mű jutott a döntőbe, melyeket a nagyközönség is hallhat október 10-én a BMC-ben, október 11-én pedig a Müpában, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon. 

A 2009 óta megrendezett megmérettetésen a zeneszerzők legifjabb generációja is bemutatkozik, hiszen a legfiatalabb pályázó mindössze 19 éves. Az idei év újdonsága, hogy 3 női zeneszerzőt is köszönthetünk a pályázók között. Az UMZF Zeneszerzőverseny nem csupán új magyar zeneművek létrejöttét támogatja és díjazza, de azt is elősegíti, hogy tartós együttműködés jöjjön létre a fiatal szerzők, illetve a kamaraegyüttesek és nagyzenekarok között az új zene népszerűsítése érdekében.

Magyarország mellett a Vajdaságból is érkeztek pályaművek, melyeket Bartók Béla munkássága ihletett: a nagyzenekari kategóriában – a zeneszerző halálának 75. évfordulója előtt tisztelegve – a zsűri olyan pályamunkákat várt, amelyekben szerepel Bartók Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára I. tételének fúgatémája, vagy a pályamunkát ez a fúgatéma ihlette. A kamaradarabokkal szembeni elvárás az volt, hogy trombita szólistát szerepeltessenek.

A neves hazai zeneszerzőkből és zeneművészekből álló zsűri 4 kamarazenekari és 4 nagyzenekari művet választott be a döntőbe: 

Kamara kategória (abc-sorrendben):
Cservenák Ármin: Silver
Dargay Marcell: RICERCAR - Hommage à Béla Bartók
Dinyés Dániel: Capriccio
Horváth Balázs: quasi ciaccona metrica

Nagyzenekari kategória (abc-sorrendben):
Dobri Dániel: PentaTones for Orchestra
Horváth Balázs: a 6. és a 8. tétel
Láposi Dániel: Metamorphommage
Zarándy Ákos: Csak tiszta legyen a forrás!

A kiválasztott darabokat döntő-gálakoncerten mutatják be a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjaként. A kamaradarabokat az UMZE Kamaraegyüttes adja elő 2020. október 10-én, a BMC Koncerttermében, Tihanyi László vezényletével és Pálfalvi Tamás trombitaművész közreműködésével. A díjazott nagyzenekari művek másnap, 2020. október 11-én a Müpa Fesztivál Színházában csendülnek fel, ahol az MR Szimfonikusokat Vajda Gergely vezényli. A kamaradarabok döntőjét a Bartók Rádió rögzíti, a nagyzenekari darabok döntőjét és a díjkiosztót pedig élőben közvetíti.

A zsűri – Eötvös Péter zeneszerző, karmester, Gémesi Géza zeneszerző, karmester, Kovács László karmester, Pálfalvi Tamás trombitaművész, Pilz János hegedűművész, Serei Zsolt zeneszerző, karmester, egyetemi adjunktus, Tihanyi László zeneszerző, karmester, egyetemi tanár, a kamaradarabok karmestere, valamint Vajda Gergely zeneszerző, a nagyzenekari darabok karmestere – az utolsó versenydarab elhangzását követően hozza meg döntését, majd kiosztja a díjakat.

A győztes kamaradarab díja 600 ezer forint, a második helyezetté 400 ezer forint, míg a harmadik díj értéke 300 ezer forint. A nagyzenekari kategória nyertesének jutalma 1,2 millió forint, a második helyezetté 800 ezer forint, a harmadiké 600 ezer forint. Különdíjat ajánlott fel továbbá az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány és a Universal Music Publishing Editio Musica Budapest.