Program

Yellow Alert: Modern Art Orchestra plays the music of Péter Szendőfi

20:00
Opus Jazz Club
Közreműködik:
  • Szendőfi Péter - dob
  • Szirtes Edina - ének, hegedű
  • Kormos János - gitár
  • Révész Richárd - zongora
  • Szuna Péter - basszusgitár
  • Modern Art Orchestra
  • Művészeti vezető: Fekete-Kovács Kornél

A Modern Art Orchestra a 2022/23-as évadban a legkiválóbb mai magyar zeneszerzőket hozza el az Opus Jazz Clubba. Hatrészes koncertsorozatukban olyanokkal dolgozik együtt, akik a nagyzenekari hangzással kísérleteznek, új utakat keresve. A komponisták egyben az estek szólistái is lesznek, és friss darabjaikat mutatják be a zenekarral. Az egyedülállóan magas színvonalú Modern Art Orchestra művészeti vezetője, Fekete-Kovács Kornél és a zenekar muzsikusai műfaji határokat meghaladó szemlélettel nyúlnak a zenéhez. Játékuk és kompozícióik középpontjában a zenei kreativitás, a zenei gondolat szabad kifejezése áll. Ebben az évadban a magyar modern zene olyan autonóm alkotóival működnek együtt, akiknek gondolkodásmódja a legközelebb áll hozzájuk.

Szendőfi Péter a 2020-as év elején kezdett megkomponálni és hangszerelni egy teljes albumnyi anyagot, amely nem hagyományos big band stílusú darabokat és hangszerelési megoldásokat tartalmaz, hanem elsősorban a 60-as évek óta jelenlévő fúziós jazz progresszív zenei elemeiből táplálkozik. Az anyagot nyolc, modern dallam-, harmónia- és ritmusvilágú kompozíció teszi ki, amelyek karaktere a lendületestől a líraiig terjed, és ihletésük is különböző. Az egyik mű például Kodály Esti dalának szövegére és ritmikájára épít. Egy másik darab egy 7-5 ritmika váltakozására írt dallam köré szerveződik; a téma rendszeresen visszatér, de mindig más kontextusban és harmóniai vázon szólal meg. Valamennyi műben a fúvós hangszercsoportok között folyamatos concerto-viszony áll fenn: a kontrapunktikus dallamszerkesztésre jellemző, egyformán fontos dallamok, szólamok együttesen vannak jelen. A bigband hangszercsoportjai a hagyományos felállásban maradnak, egy-egy darabban viszont megszólal fuvola, hegedű és női énekhang is. A program magyar viszonylatban egyedülállónak számít, mivel ilyen stílusú, új kompozíciókból álló bigband műsort eddig még nem mutattak be hazánkban.

Kétfős bérletek a MAO szerzői sorozatának 3 őszi koncertjére 15.000 forintos áron kaphatók a helyszínen és a bmc.jegy.hu/seasonticket oldalon.

Jegyek 2900 forintos áron kaphatók a helyszínen, a bmc.jegy.hu oldalon, valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.

Az asztalfoglalás a jegyvásárlás során automatikusan megtörténik.
Vacsoravendégeinknek 19 órai érkezést javaslunk.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!

Telefon: +36 1 216 7894

℗ BMC

2022 szeptember 29 csütörtök