Program

VØICES Kreatív Labor Thea Sotival

18:00
Sarokterem

Thea Soti ezúttal egy kreatív találkozásra invitál, ahol nem csupán szerzeményeit és improvizációs konceptjeit mutatja be, hanem egy laza, nyitott beszélgetés formájában válaszol arra is, miként alakította ki a VØICES elnevezésű projektjét. A kortárs jazz, experimentális pop és modern improvizáció határmezsgyéjén dolgozó énekesnő különleges, merész stílusa egy új generáció zenei hangzását hordozza magában. A performansz és koncert határát súroló előadásaiban előszeretettel kutatja az énekhang mindenféle megszólalási formáját, többször élő elektronikával kombinálva, így nem hiába hasonlították már Meredith Monk, Björk vagy Jenny Hval művészetéhez. Thea Soti Hannoverben, Luzernben és Kölnben végezte el a Zeneakadémiát ének és zeneszerzés szakon. Kölnben a STIMMUNGEN nevű sorozat kurátora, ahol a jazz és experimentális ének nemzetközi nagyjait látják vendégül, így dolgozott már együtt többek között Sidsel Endresen, Sofia Jernberg, Theo Bleckmann, Iva Bittová, Andreas Schaerer, Jen Shyu énekesekkel is. Jelenleg egy kortárs klasszikus zenei cross-over projektet készít elő. Németország különböző városain túl Koppenhága, Párizs, London, Lisszabon, Budapest, Belgrád, Moszkva, New York és Tokyo színpadain láthatja a közönség.


Thea Soti: VØICES / Budapest Edition

A VØICES Thea Soti, kísérleti énekes és zeneszerző 2018-ban életre hívott művészeti kutatási projektje, amelyben az emberi hang és az interdiszciplináris előadóművészet kapcsolódási pontjait keresi. A jelenleg Kölnben élő, vajdasági származású énekesnő ezúttal Budapesten fog három héten keresztül dolgozni, mint “Artist-in-Residence” és koncertek, performanszok és kreatív műhelyek formájában találkozhat vele a közönség.

A VØICES projekt alapötlete olyan hely-specifikus előadások létrehozása, amiben a komponált és improvizált zenei elemek szervesen kapcsolódnak más művészeti ágakkal, mint például videóművészettel, hanginstallációval, mozgással vagy költészettel. A projekt különlegessége, hogy Thea Soti mindig helyi művészeket kér fel az együttműködésre, így minden alkalommal valami egyénit alkotva. Ezzel nem utolsó sorban jelentősen hozzájárulva egy nemzetközi művészeti párbeszéd kialakításához Európa-szerte. A projekt első alkalommal 2018. augusztusában a dániai Koppenhágában került megrendezésre, de idén Budapest mellett Kölnbe és Helsinkibe is eljut majd. A VØICES elképzelése sokkal több egy egyszerű koncertnél: a meghívott zenészek több héten keresztül dolgoznak együtt és közösen alakítják ki a végleges performanszot. Ezúttal egy Thea Soti által “kinevelt” szabad-improvizációs kórus fogja az előadás magját alkotni, amihez további vendégművészek csatlakoznak és egy videó-installáció tesz teljessé.

A projekt nagy örömére szolgál, hogy két támogató és aktív partnerre talált: a JAZZAJ fiatal és lelkes kollektívája, amely egyesíti és felfrissíti a hazai kísérleti zenei életet, másrészt a nemzetközileg elismert kortárs, klasszikus és jazz zenei központ, a Budapest Music Center (BMC). A
projektben olyan elismert magyarországi improvizáló zenészek és fiatal tehetségek fognak fellépni, mint Lukács Miklós, Porteleki Áron vagy Makay Anna.

ápr. 19. 11:00 VØICES KÁVÉKONCERT / Thea Soti és vendégei: Lukács Miklós (cimbalom),
AndyVazul (disharmonica) - Lumen Kávézó

ápr. 20. 10:30-16h VØICES MŰHELY / Vokális improvizáció Workshop Thea Sotival, Lumen
Kávézó

ápr. 24. 20h Hungarian Soundpainting Orchestra feat. Thea Soti, Lumen Kávézó

ápr. 28. 20h VØICES KONCERT / Thea Soti és vendégei: Makay Anna (ének, elektronika),
Porteleki Àron (dob, elektronika), Auróra

ápr. 29. 18h VØICES KREATÍV LABOR / Kompozíciós Workshop Thea Sotival, Budapest Music
Center

máj.1. 20h VØICES PERFORMANCE / Összművészeti előadás Thea Sotival, vendégművészekkel, videó installációval és szabad-improvizációs kórussal, Három Holló

A VØICES programjai a németországi Èszak-Rajna-Vesztfália Kulturális Minisztériuma támogatásával, a JazzaJ és a BMC szervezésében jöhettek létre.

További információk:
jazzaj.hu
voicesvoices.tilda.ws
theasoti.com

A részvétel díjtalan.

2019 április 29 hétfő