Program

ELMARAD | Ránki – Stark – Devich: Zongoratriók II. | Mozart és Csajkovszkij

19:00
Koncertterem
Műsor:

Wolfgang Amadeus Mozart: E-dúr trió, K. 542
Pjotr Iljics Csajkovszkij: a-moll trió, op. 50

Közreműködik:
  • Stark János Mátyás – hegedű
  • Devich Gergely – cselló
  • Ránki Fülöp – zongora

Kedves Koncertlátogatónk!

Örömmel értesítjük Ránki Fülöp, Devich Gergely és Stark János Mátyás 2023. március 26-i elmaradt koncertjének pótlásáról.

A koncert új időpontja: 2023. május 7. vasárnap 19:00.

A korábban megváltott jegyek és bérletek az új időpontra automatikusan érvényesek maradnak.

Amennyiben a május 7-i koncerten nem tud részt venni, kérjük, forduljon kollégáinkhoz az info@bmc.hu címen a visszaváltás lehetőségével kapcsolatban 2023. április 30-ig. 

Köszönettel és üdvözlettel:
Budapest Music Center


Ránki Fülöp, Stark János Mátyás és Devich Gergely 2023-as kamarasorozata a négy évszakot egy-egy koncerttel koronázza meg a BMC Koncerttermében. A fiatal művészek a zongoratrió-irodalom kiemelkedő remekműveiből válogatnak Mozarttól Ravelig. Az első három hangversenyen triópárosítások szólalnak meg, hol a művek különbözőségét és sokszínűségét, hol azok közös vonásait hangsúlyozva, a negyedik műsorban pedig egy-egy duószonátát is hallhat a közönség, ami a zenészek régebbre visszanyúló páros együttműködéseiről tanúskodik.


A tavaszias vidámság alatt már-már schuberti szomorúság rejtőzik Mozart áttetsző textúrájú E-dúr triójában, amelyet az adósságba keveredett zeneszerző 1788-ban, a három utolsó szimfónia társaságában fejezett be, és valószínűleg házimuzsikálásra szánt. Az E-dúr hangnem Mozart életművében rendkívül szokatlan választás, ráadásul nem csak a témákról nehéz eldönteni, hogy örömteliek vagy melankolikusak-e inkább, de a meglepő harmóniai fordulatokban is sötét árnyak sejlenek fel.
Csajkovszkij terjedelmes a-moll triójának hangvételét hol az eufória, hol a tragikum, hol az érzelmesség, hol pedig a pátosz határozza meg. Bár a zeneszerző úgy nyilatkozott, a hegedű-cselló-zongora összeállítás működésképtelen, végül az orosz zeneszerzők közül elsőként adta a fejét trió komponálására, amiben patrónusa, Nagyezsda von Meck unszolása mellett művészbarátja, Nyikolaj Rubinstein korai halála is nagy szerepet játszott.


A sorozat további koncertjei:

2023. szeptember 16. 19:00 Ránki – Stark – Devich: Zongoratriók III. | Beethoven és Mendelssohn
2023. december 1. 19:00 Ránki – Stark – Devich: Zongoratriók IV. | Debussy és Ravel

A koncertsorozat kapcsán készült riportunk itt olvasható.

Négyalkalmas bérletek 10.000 forintos áron kaphatók a helyszínen és a bmc.jegy.hu/seasonticket oldalon.

Jegyek 3000 forintos áron kaphatók a helyszínen,
a jegy.hu oldalon,
valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.

℗ BMC

Galéria
2Kép
2023 március 26 vasárnap