Program

MAO – Legendás albumok | McCoy Tyner: Today and Tomorrow

20:00
Opus Jazz Club
Közreműködik:
  • Fekete-Kovács Kornél – trombita
  • Ülkei Dávid – szaxofon
  • Bacsó Kristóf – szaxofon
  • Cseke Gábor – zongora
  • Bögöhty Ádám – nagybőgő
  • Csízi László – dob

McCoy Tyner zongorista és zeneszerző a jazz történetének egyik legjelentősebb alakja. Az öt Grammy-díjjal kitüntetett zenészt szólókarrierje mellett a John Coltrane Quartet-ből ismerhetik a legtöbben.

Tyner 2020 márciusában bekövetkezett halála mélyen megérintette a Modern Art Orchestra muzsikusait. Egyértelművé vált, hogy az új évad első Legendás Albumok koncertje a mester és munkássága iránti tisztelettétel lesz.

Az Impulse! kiadó színei alatt felvett Today and Tomorrow című lemez studiómunkálatai két részletben zajlottak le. Az 1963 nyarán elkészített felvételeken Tyner mellett Jimmy Garrison nagybőgős (akivel Tyner már a John Coltrane Quartetben is együtt dolgozott) és Albert Heath dobos hallható. Az 1964 februárjában felvett számok szextet formációban készültek, ideális választásként szolgálva a MAO számára.

A nagyzenekari felvételeken John Gilmore és Frank Strozier szaxofonosok mellett Thad Jones trombitás-zeneszerzővel is találkozhatunk, akinek big band hangszerelései önálló kategóriát képviselnek a jazz irodalmában. Butch Warren nagybőgőst olyan legendák lemezein is hallhatjuk, mint Thelonious Monk, vagy Dexter Gordon. Elvin Jones személyének fényében a szálak ismét a Coltrane Quartethez vezetnek vissza, összetéveszthetetlen dobolásával a Today and Tomorrow anyagát is áthatja a rá jellemző energiával.

McCoy Tyner a jazztörténet olyan progresszív alakja, akinek munkásságában sikerült a művészi szabadság, a zene határtalansága és a tradíció között szimbiózist teremtenie. A Today and Tomorrow ebbe a világba enged bepillantást a közönség számára.

Jegyek 2200 forintos áron kaphatók a helyszínen, a bmc.jegy.hu oldalon,
valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.

Az asztalfoglalás a jegyvásárlás során automatikusan megtörténik.
Vacsoravendégeinknek 19 órai érkezést javaslunk.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!

Telefon
+36 1 216 7894

℗ BMC

Galéria
2Kép
2020 szeptember 08 kedd