Program

Díjnyertes kortársak | Central European String Quartet

18:00
Könyvtár
Műsor:

Balogh Máté: Lerchenquartett – Hommage à J. Haydn (2018)*
Joseph Haydn: D-dúr vonósnégyes, op. 64. No. 5 "A pacsirta"
Zámbó Jonatán: 14 bagatell (2018)*
Andrea Vanzo: Wires (2020)
Erwin Schulhoff: 5 darab vonósnégyesre

*ősbemutató

Közreműködik:
  • Central European String Quartet:
  • Miranda Liu – hegedű
  • Kovács Erika - hegedű
  • Máté Győző – brácsa
  • Szabó Judit – gordonka

A Central European String Quartet-et virtuóz zenészek alkotják, akik különleges, feltűnően egységes formációvá álltak össze az elmúlt években. Külön-külön számtalanszor játszottak neves hazai és külföldi zenekarokkal, felléptek a világ legfontosabb koncerttermeiben. Innovatív projektek, izgalmas műsorok jellemzik munkájukat, 2018-ban első alkalommal hirdették meg nemzetközi zeneszerzőversenyüket, amelyre 75 pályamű érkezett 27 különböző országból. A kvartett elkötelezett támogatója a kortárs klasszikus zenének és a ma élő zeneszerzőkkel közös projekteknek. Számos zeneszerző jelentkezett a világ különböző pontjairól, hogy az elismert CESQ mutassa be szerzeményét. A kvartett most tűzi elsőként műsorra a CESQ I. Nemzetközi Zeneszerzőverseny két magyar díjnyertes darabját, a fiatal Zámbó Jonatán és Balogh Máté műveit.

A kvartett olyan jelentős fesztiválok vendégeként szerepelt, mint például a Művészetek Völgye Fesztivál és a Klassz a pArton Fesztivál, valamint a New Millennium Kamarazenei Fesztivál rezidens zenekaraként is színpadra állt. Olyan jelentős koncerttermekben zenéltek, mint a Zeneakadémia Nagyterme, a Müpa, a Magyar Rádió Márványterme, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, az Óbudai Társaskör és a Mirabell Kastély, olyan elismert művészek társaságában, mint például Borbély László (zongora), Bartosz Koziak (cselló), Klenyán Csaba (klarinét) és Bábel Klára (hárfa).

Miranda Liu (első hegedű) a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar koncertmestere, aki győztese számos országos és nemzetközi versenynek, és mind szólistaként, mind kamarazenészként is több száz koncertet adott Európában, Ázsiában és az USA-ban. Tanulmányait a salzburgi Mozarteum Egyetemen, a budapesti Zeneakadémián és a londoni Guildhall School of Music and Drama intézményekben végezte.

A második hegedűs, Kovács Erika 1995-től 2015-ig tagja volt a Danubia Szimfonikus Zenekarnak, ahol szólamvezetőként és koncertmesterként is dolgozott. Számos színházi előadásban szerepelt, többek között a Nemzeti Színházban és a Vígszínházban. 2010 ősze óta játszik a Budapesti Fesztiválzenekar produkcióiban, ahol a kamarazenei hangversenyeken is rendszeresen részt vesz.

Máté Győző a bukaresti Zeneakadémián végezte zenetanulmányait, ahol Valeriu Pitulac és Stefan Gheorghiu voltak mesterei, ugyanakkor mesterkurzusokat hallgatott Ruggiero Ricci hegedűművésznél. 1993-tól a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának a szólóbrácsása. Számos lemezfelvétel közreműködője, első szólólemeze 2007-ben jelent meg Szokolay Balázs zongoraművésszel.

Dr. Szabó Judit 1998 és 2018 között a Keller-vonósnégyes csellistája volt, emellett nemzetközi mesterkurzusokat tartott. Olyan lemezkiadókkal dolgozott már együtt, mint például a Decca, az ECM, az Apex és a Stradivarius, 2013-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszékének tanára.

A belépés ingyenes, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

2021 december 16 csütörtök