Program

Classicus Quartet: Das Wohltemperierte Streichquartett 3. - Cisz

18:00
Koncertterem
Műsor:

Giacomo Puccini: Krizantémok
Leos Janácek: 2. vonósnégyes ('Bizalmas levelek')
Matkó Tamás: Eine Melodie für János Valuska (ősbemutató)
Ludwig van Beethoven: cisz-moll vonósnégyes op.131.

Közreműködik:
  • Rácz József - hegedű
  • Baksai Réka - hegedű
  • Tornyai Péter - brácsa
  • Zétényi Tamás - cselló
  • A koncertet bevezeti: Molnár Szabolcs muzikológus, zenetörténész

Sorozatunk harmadik koncertjén a cisz-moll és Desz-dúr hangnemekben írt vonósnégyesekből válogatunk.

Műsorunk első darabja, a Chrysanthemums (Krizantémok) egy elégia, amelyet Puccini saját bevallása szerint egyetlen éjszaka alatt komponált 1890-ben, amikor I. Amádé, korábbi spanyol király haláláról értesült. Ez a vonósnégyesre írt mű egy ritka kivétel az önmagát elsősorban operaszerzőnek tartó Puccini művei között, a szerző később a kompozíció zenei anyagát a Manon Lescaut című operájának utolsó felvonásában újra felhasználta.

Janácek halála évében komponált második vonósnégyese talán a csúcspontja a páratlan öregkori remekművei sorozatának, azoknak a műveknek, amelyeket mind a Kamila Stösslova — egy nála harmincnyolc évvel fiatalabb asszony — iránt érzett szerelme ihlettek. Ezt a többé-kevésbé egyoldalú, megszállott rajongást több mint 700 levél dokumentálja. Ezeket a leveleket “fordította le” Janácek egy szöveg nélküli operává ebben a vonósnégyesben. A zenei anyag fantasztikus hőfokon izzik, izgatottság és gesztikuláló beszédszerűség jellemzi. Koncertünkön a Magyarországon eddig nem játszott eredeti verziót szólaltatjuk meg.

Beethoven op. 131-es, cisz-moll vonósnégyes a kamarazenei irodalom egyik legismertebb és legtöbbet kommentált műve. A hét egybefüggő tételben megírt mű a hagyomány szerint Beethoven kedvenc alkotása volt, Schubert ezt kívánta meghallgatni a halálos ágyán, és Wagner is hosszan értekezett a műről, többek között azt első tételről azt írván, hogy “a legmelankolikusabb érzés valaha zenében kifejezve”. Mit is lehetne mindezek után Beethoven cisz-moll vonósnégyeséről mondani? Talán Schubertet lehet csak idézni, aki miután először hallotta a művet, így sóhajtott fel: “mi marad nekünk ezek után megírni?”


A Das Wohltemperierte Streichquartett (A jól temperált vonósnégyes) a Classicus Quartet koncertsorozata a BMC-ben, amelyen a 12 alaphang egy-egy hangnemeire épülő vonósnégyeseket szólaltatnak meg. A sorozatban 4 év alatt, évi 4 koncerten (tavasz-nyár-ősz-tél) összesen több, mint 60 mű csendül majd fel, a vonósnégyesirodalom egyedülálló keresztmetszete.

A hangnemek szerint szervezett koncertek mindegyikén egy fiatal magyar szerző, a CentriFUGA zeneszerzői közösség tagjai miniatűrjének ősbemutatója is elhangzik, továbbá minden évben lesz egy koncert, amelyet a magyar kvartettirodalom jelentős darabjainak (Bartók, Kodály, Ligeti, Kurtág György, Vidovszky László és Eötvös Péter) szentelnek.

Jegyek 2000 forintos áron kaphatók a helyszínen,
az InterTicket országos Jegypont hálózatában, valamint a jegy.hu oldalon.

Galéria
3Kép
2018 június 09 szombat