Program

Budapesti Vonósok: Szerenádok, vonósok és rézfúvósok

Múlt és jelen 2.
19:00
Koncertterem
Műsor:

Edward Elgar: e-moll vonósszerenád Op. 20
Georg Philipp Telemann:
D-dúr kürtverseny TWV 51:D8
B-dúr zenekari szvit „A nemzetek”, TWV 55:B5

*****
Eötvös Péter: Hommage à Domenico Scarlatti
Szervánszky Endre: Szerenád vonószenekarra

Közreműködik:
  • Szőke Zoltán – kürt
  • Budapesti Vonósok
  • Koncertmester: Pilz János
  • Művészeti vezető: Botvay Károly

Rézfúvós művész teszi különlegessé a Budapesti Vonósok sorozatának második estjét. Szőke Zoltán hazai tevékenysége mellett neves európai zenekarok és zeneművészeti egyetemek művésze. A műsor kezdetén a kései romantika angol szerzője a boldog biztonság perceit ajándékozza szerenádjával. Ezt követően Telemann kürtversenye és zenekari szvitje hallható – ez utóbbiban a komponista különböző népek zenei jellegzetességeit szűri át saját művészetén.

A Nemzetek szvit (Ouverture Les Nations) francia szvit. Ez a típus a francia színpadi zenéből kiemelt táncok, balettek sorozatából jött létre, így gyakran hordoz zenén kívüli jelentést. A különböző népek felvonulása 18. századi francia színházakban divatos téma volt. Telemann nyolc tánctétele karakteres zenei portré-sorozat. Az Ouverture (nyitány) és a Menuet I-II a francia udvari zenét reprezentálja, majd következnek a törökök, a svájciak, a „moszkoviták” és a portugálok. A menetet tréfásan lovak zárják: a sánták (Les Boiteux) és a vágtázók (Les Coureurs), hiszen nélkülük nincs felvonulás a 18. századi Európában.

Eötvös Péter Szerelemről és más démonokról című operájának tenoráriáját dolgozta át kürtverseny-tétellé.

100 éve született Szervánszky Endre, a Bartók és Kodály után következő második nemzedék tagja. Az 1947-48-ban írt vonószenekari Szerenád dallamos, könnyen érthető, magyaros, ritmikus és szórakoztató zene.

Jegyek 2500 forintos áron kaphatók a helyszínen,
a jegy.hu oldalon,
valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.

Bérlet: 5500 Ft
A sorozat másik két koncertje: 2021. okt. 17. és 2022. máj. 7.

 

2022 január 08 szombat