Program

Budapesti moziestek │ Kertész Mihály: A tolonc

19:00
Könyvtár

A nagy sikerre való tekintettel folytatjuk "Moziest" sorozatunkat! A 2017 őszén induló új szériában olyan magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek majd a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk majd egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n is oktatja.

Sorozatunk áprilisi állomásán Kertész Mihály A tolonc című néma nagyjátékfilmjét vetítjük. Vendégünk Pacsay Attila, aki a film digitálisan felújított változatának 2014-es bemutatójára komponált kísérőzenét.

A TOLONC
magyar némafilm, 1914, 66 perc
rendezte: Kertész Mihály
író: Tóth Ede
forgatókönyv: Janovics Jenő
kísérőzene: Pacsay Attila (2014)
szereplők: Berky Lili, Jászai Mari, Várkonyi Mihály, Szentgyörgyi István, Szakács Andor, Nagy Gyula, Simon Marcsa

150 éves falusi történet ármányról, szerelemről és romantikáról, középpontjában egy ártatlan lánnyal, akire mindenki szemet vet. A Casablanca világhírű magyar rendezőjének egyik legkorábbi magyar munkája az erdélyi hegyek között forgott, és arról is nevezetes, hogy ez az egyetlen fennmaradt mozgókép Jászai Mariról. A magyar filmtörténet egyik legértékesebb darabját egyetlen, a közelmúltban megtalált kópiájának alapján restaurálta a Magyar Filmlabor.

A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.

Vendég: Pacsay Attila - zeneszerző

További információ:
manda.blog.hu
wikipedia


A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, 2018. április 11-én 12 óráig lehet,  a korlátozott befogadóképesség (100 fő) erejéig.

℗ BMC

Galéria
4Kép
2018 április 11 szerda