Program

120 éves a Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Kórusa

18:00
Koncertterem
Műsor:

Bemutatkoznak a Vass Lajos Kórus tagjai – egyéni és kamaraprodukciók

Kodály Zoltán: Fölszállott a páva
Vass Lajos: Örök Úr az Isten
Daróci Bárdos Tamás: Madáretető
Vytautas Miskinis: Cantate Domino
Ligeti György: Haj, ifjuság!
Vezényelnek: Székely Zsófia, Szűcs Dániel

*****

Orbán György: Magnificat
Szólót énekelnek: Gheorghita Orsolya és Bagosi Orsolya
Közreműködik a Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Szimfonikus Zenekara (karigazgató: Uzsaly Bence)
Vezényel: Szűcs Dániel

 

Közreműködik:
  • Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Kórusa
  • Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Szimfonikus Zenekara (karigazgató: Uzsaly Bence)
  • vezényel: Székely Zsófia és Szűcs Dániel

Az idén 120. jubileumát ünneplő Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Kórusa 1903-ban alakult férfikarként, majd 1948-ban vegyeskarrá szerveződött. Repertoárjának három pillérét a magyar kortárs zeneművek, a nagyszabású oratorikus alkotások, valamint a cappella darabok képezik. A kórus nevéhez fűződik többek között Kodály Zoltán Zrínyi szózata és Vass Lajos Mathias Rex című kompozíciójának ősbemutatója. Az együttes 1994-ben vette fel egykori karnagya, az Erkel-díjas zeneszerző, Vass Lajos nevét, akinek életművét azóta is elkötelezetten népszerűsítik, örökségét ápolják. Mindmáig kulcsfontosságúnak tartják, hogy valamennyi korosztály megmutathassa a hangját és folytassa az évtizedes tradíciókat.

A Vass Lajos Kórus hagyományt teremtett karvezetői kurzusok szervezésével, koncertjein neves és pályakezdő karnagyoknak adott lehetőséget a találkozásra, és 2023-ban három vendégkórus részvételével az első kórustalálkozóját is megrendezte. Gazdag nemzetközi kapcsolatrendszert alakított ki, illetve magyar és külföldi versenyeken nyert díjakat. Karnagyuk 2015 óta Szűcs Dániel, akihez 2023-ban Székely Zsófia csatlakozott másodkarnagyként.

Ünnepi koncertjük műsora a magyar kórusművészet nagyjai köré szerveződik: megidézik névadójukat és Kodályt, megemlékeznek az idén 100 éve született Ligeti Györgyről, és előadják korunk talán legnépszerűbb magyar kórusszerzője, Orbán György egyik oratorikus alkotását is.

 

Jegyek 2500 forintos áron kaphatók a helyszínen,
a jegy.hu oldalon,
valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.

2023 június 25 vasárnap