Hírek

Opus Jazz Club 11. Polska Jazz Fesztivál

11. Polska Jazz Fesztivál
A lengyel jazz fiatal újítói
2023. november 8-10.

A Polska Jazz Fesztivál idén tizenegyedik alkalommal hozza el az erős hagyományokkal rendelkező, ugyanakkor nyitott szellemiségű lengyel jazz legnagyobb újítóit az Opus Jazz Club színpadára november 8 és 10 között. A BMC és a budapesti Lengyel Intézet által szervezett, több mint egy évtizedes múltra visszatekintő fesztivál idei fellépői valamennyien a lengyel jazz új generációját képviselik.

A fesztivált a Superminimalism kvintett nyitja november 8-án este, amelyet Stefan Raczkowski dobos alapított Marcin Elszkowski, Jakub Łępa, Robert Wypasek és Michał Aftyka társaságában. Hangzásukat elsősorban a jazz nyelvezete határozza meg, ám Raczkowski nagyszabású, komplex formát öltő kompozíciói a kortárs és nagyzenekari zene hatásáról is árulkodnak. A felállás lemond az akkordikus hangszerek használatáról, így a zenekar a dallamvonalakra összpontosíthat, miközben a jazz stílusjegyeit értő lelkesedéssel kombinálja az aleatória és a szonorizmus elemeivel, illetve absztrakt zeneszerzői technikákkal. 2020-as alapítása óta a Superminimalism pályája meredeken ível felfelé: 2021-ben második díjat szereztek a Jazz Juniors versenyen, majd bemutatkozhattak az Opus Polska Jazz fesztiválján, illetve a torontói Downtown Jazz Festival keretében. Tavaly elnyerték a JAZZiNSPIRACJE verseny nagydíját, amelynek eredményeképpen megjelentethették Prelude című debütáló lemezüket is.

A november 9-én hallható USO 9001 trió egy kötetlen nyári jam során született meg, amelynek felvételéből rögtön el is készült első EP-jük, Unidentified Sonoristic Object címmel. A zenekar a jazz talajáról rugaszkodik el; zenéjükben a hip-hop, a prog rock és a math rock hatásai éppúgy megférnek, mint a dobbeatek, a gitárdalok és a punkzenekarok attitűdje. Jan Gałosz, Miłosz Pieczonka és Jan Pieniążek mindebből a kortárs jazz sajátos verzióját teremti meg, amely elsősorban a hangzásra, a színekre és a közös alkotás folyamatára helyezi a hangsúlyt. Több, fiatal művészek számára létrehozott lengyel díjat besöpörtek (Sparkle Award – Gazeta Wyborcza, Moskity – K-MAG), a Jazz Jantar Fesztiválon adott koncertjüket pedig az esemény történetének legsikeresebb debütálásaként tartják számon. Az együttes nem csak hazájában részesült meleg fogadtatásban: lengyelországi turnéjuk mellett felléptek már Csehországban, Ausztriában, Horvátországban és hazánkban is.

Öt évvel ezelőtt Lengyelország egyik legígéretesebb zenekaraként mutathattuk be a Tomasz Chyła Quintetet, amely azóta a fiatal lengyel jazz újjáéledésének tanújaként a színtér élvonalába került, és november 10-én ismét Budapestre látogat. A csapat koncertjein az egyszerű formák és a dallamosság iránti érzék a szólisták hihetetlenül kifejező, virtuóz játékával és a zenekar közös, nyitott, energikus improvizációival társul. Zenei víziójukat mesterien csiszolgatja a hegedűs-zenekarvezető Tomasz Chyła, aki a jazzben látszólag szokatlan hangszerén ragyogó szimbiózisban működik együtt zenészbarátaival. A nemzetközi Jazz Juniors verseny nagydíját is elnyert együttes tagjai között Emil Miszk, Krzysztof Hadrych, Konrad Żołnierek és Sławek Koryzno szerepel. Ezen a koncerten negyedik stúdióalbumukat mutatják be Music We Like To Dance To címmel, amelynek vibráló hangulata átizzítja a hallgató testét-lelkét, és észrevétlenül perdít táncra.

Jegyek 3200 forintos áron kaphatók a helyszínen, a bmc.jegy.hu oldalon, valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.


KONCERTPROGRAM

2023.11.08. 20:00 11. Polska Jazz Fesztivál | Superminimalism (PL)

2023.11.09. 20:00 11. Polska Jazz Fesztivál | USO 9001 (PL)

2023.11.10. 20:00 11. Polska Jazz Fesztivál | Tomasz Chyła Quintet: Music We Like to Dance To (PL)


A 11. Polska Jazz Fesztivál támogatója a budapesti Lengyel Intézet.