Hírek

Opus Jazz Club 7. Polska Jazz Fesztivál az Opusban

Az évről évre megrendezett 7. Polska Jazz Fesztivál idén, 2019. november 7. és 9. között három estén keresztül kínál különleges fellépőket a közönség számára az állandóan változó és megújuló lengyel jazzszíntér kimelkedő tehetségei közül.


Kamil Piotrowicz Sextet
November 7. csütörtök 20.00
Opus Jazz Club

Kamil Piotrowicz, a fiatal zongorista-zeneszerző, aki 2016-ban már járt az Opusban akkori kvintettjével, idén az általa alapított Kamil Piotrowicz Sextettel látogat el a fesztiválra. A zenekarnak két albuma jelent meg eddig, mindkettő jelentős sikereket ért el, mindkettőt jelölték a Lengyel Fonográfiai Akadémia Fryderyk-díjára, ami a Grammy lengyel megfelelőjének számít. Tavaly adták ki második albumukat, ami kritika és közönség szempontjából is rendkívül sikeres lett, és amit a Jazzhead! brémai zenei szakvásáron is bemutathattak.

A lengyel JazzPRESS magazin az új albumról úgy nyilatkozott, hogy "bár a Product Placement újabb bizonyítéka Piotrowicz tehetségének, elsősorban mégis az általa vezetett zenekar határtalan perspektíváit tudatosítja a hallgatóban. Egy kompromisszumok nélküli kísérlet arra, hogy műfaji határok nélkül meghatározza saját zenei nyelvét." 



Kasia Pietrzko Trio
2019 november 8. péntek 20.00
Opus Jazz Club

Kaisa Pietrzko Lengyelország egyik legtehetségesebb fiatal zongoristája. Egy new yorki, Aaron Parksszal való sorsfordító találkozás után tért át a komolyzenéről a jazzre. Első, debütáló lemeze 2017 végén jelent meg, többek között kiemelkedő őszinte, szívből jövő játékának és új zenei irányzatok iránti fogékonyságának köszönhetően egyből sikert aratott: jelölték a rangos Fryderyk-díjra. Pietrzko rendkívül sokszínű zenei világa olyan zongoratriók világát viszik tovább, mint a Brad Mehldau Trio vagy az Esbjörn Svensson Trio, de Kenny Werner elvontabb világa is közel áll hozzá. Lírai improvizációi kiemelkedőek.

A trió másik két tagja Andrzej Święs és Piotr Budniak szintén jelentős zenészei a lengyel jazzszíntérnek. Nemzetközi hírnevű zenészekkel játszottak együtt a világ különböző pontjain, több híres lengyel formáció tagjaként váltak a jazz fiatal generációjának ismert tagjaivá.



Entropia Ensemble & Marcin Pater Trio
November 10. szombat 20:00
Opus Jazz Club

Műsor:
20:00 - 20:50 Entropia Ensemble
21:00 - 21:50 Marcin Pater Trio

Zenéjüket tükrözi, bemutatja az Entropia Ensemble mottója: „Minden látszat ellenére az entrópia nem káosz, hanem a káosz szabadsága és a szabadság káosza”. A 2016-ban alakult zenekar a káoszt teremtő erővé változtatva, félreismerhetetlenül egyedi, ugyanakkor közérthető, stilisztikailag sokrétű kompozícióikat teremt önnön énje folytonos keresése során. 2018-ban jelent meg a kvartett debütáló albuma, amely tükrözi a négy fiatal zenész - Dariusz Stanisławski, Marcel Baliński, Kacper Kaźmierski és Rafal Różałski - kivételes tudatosságát és érettségét. Játékuk lenyűgöző, árad belőle a szenvedély, az energia és az együtt zenélés határtalan öröme.

A Marcin Pater Trio a katowicei Karol Szymanowski Zeneakadémia Jazz és Népzenei Karának három egykori hallgatójából alakult Marcin Pater vibrafonos kezdeményezésésre. A trió repertoárjának többnyire az ő lendületes és könnyed melódiákra épülő szerzeményeiből áll, melyek a vibrafon vezető szerepének köszönhetően különleges, egyedi hangzást ad a népszerű jazz határait tágabbra nyitó zenekarnak.

A trió nyerte el a 2018-as krakkói Jazz Juniors verseny nagydíját, valamint Romániában a Sibiu Jazz Contest nagydíját és a legjobb kompozíciónak járó díjat is. A kołobrzegi RCK PRO Jazz Fesztivál első helyezettjei, illetve a belgiumi Leuvenben a B-Jazz Nemzetközi Verseny döntősei voltak.