Hírek

Opus Jazz Club 6. Lengyel Jazz Fesztivál az Opusban

A Polska Jazz | 6. Lengyel Jazz Fesztivál ismét izgalmas metszetet kínál a világhírű és állandóan megújulni képes lengyel jazzszíntérről 2018. november 7. és 10. között négy estén át az Opus Jazz Club színpadán.


MACIEJ OBARA QUARTET
November 7. szerda 20:00
Opus Jazz Club

A lengyel szaxofonos, Maciej Obara számos korábbi lemeze után tavaly debütált a legendás ECM kiadónál Unloved című albumával. A rendkívül sikeres lemez érzelmi skálája és kifejező ereje a legfinomabb, kristálytiszta előadásmódtól egészen az erőteljes, kirobbanóan tüzes, heves játékig terjed.

Maciej Obara és a zongorista Dominik Wania zenei kapcsolata bő egy évtizede kezdődött, amikor mindketten a közelmúltban elhunyt, ikonikus lengyel trombitás, Tomasz Stanko együttesében játszottak, s felfedezték a formák és a szabadság iránti kölcsönös vonzalmukat. A kvartettben hasonlóképpen működnek az erővonalak a zenészek között, s mind a négyen ugyanazzal a magabiztossággal mozognak a lejegyzett és a teljesen szabad formák közti mezsgyéken.


TOMASZ CHYŁA QUINTET (PL)
November 8. csütörtök 20:00
Opus Jazz Club

Tomasz Chyła quintetje a lengyel jazz egyik legígéretesebb fiatal zenekara. A csapat koncertjein az egyszerű formák és a dallamosság iránti fogékonyság tökéletesen megfér a szólisták hihetetlenül kifejező, virtuóz játékával és a zenekar közös, nyitott, energikus improvizációival. Látszólag nem tipikusan jazz hangszerén Chyła ragyogó szimbiózisban működik együtt a zenekar többi tagjával, akik egytől-egyig a dinamikusan épülő és fejlődő Tri-City jazz színtér aktív szereplői.

A kvintett Eternal Entropy című debütáló albumát a zenei közösség igen pozitívan fogadta, s azt a Jazz Debut kategóriában a rangos lengyel FRYDERYKI 2017 díjra is jelölték. A zenekar idén ősszel adja ki második anyagát, Circlesong címmel.


NSI QUARTET WITH DOMINIK WANIA
November 9. péntek 20:00
Opus Jazz Club

A lengyel NSI kvartett négy tehetséges és energikus zenésze egytől-egyig az akusztikus játék szenvedélyes rajongója. Zenéjükben számos zenei inspiráció érhetőt tetten, hangzásuk energikus, erőteljes, improvizációkkal és interakciókkal teli, amelyből azonban a melengető pillanatok, a mesés és romantikus melódiák sem hiányoznak. Csodálatos színekkel és árnyalatokkal teli zenéjük egyszerűen rabul ejti hallgatóit.

A jó néhány nemzetközi jazz verseny díját elnyert zenekar számos fesztiválon játszott már, úgy Lengyelországban, mint Európa más országaiban. Két albumuk jelent meg eddig, az Introducing és a 2017-es Look of Cobra, melyen a nagyszerű zongorista, Dominik Wania működött közre – ahogy ez a mostani Opus-beli estén is történik majd.


PIOTR BUDNIAK ESSENTIAL GROUP
November 10. szombat 20:00
Opus Jazz Club

A Piotr Budniak Essential Group 2014-ben alakult a lengyel jazz-színtér feltörekvő tehetségeiből. A rákövetkező évben már meg is jelent bemutatkozó albumuk, a Simple Stories About Hope And Worries, melyet a lengyel Jazz Forum és JazzPress magazinok olvasói egyaránt az év egyik legjobb lengyel albumának választottak.

A PBEG olyan jelentős fesztiválokon szerepelt már nagy sikerrel Lengyelországban, mint a Jazz in the Ruins, Róże Jazz Festival, zJAZZd, Jazz in the Museum, Monte Verde Jazz, vagy a Jazz Juniors. Fellépéseiken a lengyel jazz olyan kiválóságai vendészerepeltek már, mint Piotr Wojtasik, David Doružka, Dániel Varga és Michał Sobierajski.



Jegyek kaphatók a bmc.jegy.hu oldalon, a helyszínen és az országos Jegypont hálózatban.