Hírek

Opus Jazz Club Fókuszban az osztrák jazz

A sokszínű osztrák jazzélet képviselői kezdettől fogva kiemelt szerepet kaptak az Opus Jazz Club programjában, a budapesti Osztrák Kulturális Fórum és a BMC kreatív együttműködésének köszönhetően. A j(A)zz! címmel rendszeresen jelentkező sorozat 40. koncertjére tavaly októberben, a 40. születésnapját ünneplő budapesti Osztrák Kulturális Fórum rendezvényeként került sor.

A 2018-as évet is komoly osztrák felütéssel kezdi meg az Opus, hiszen január harmadik hetében három osztrák illetőségű zenekar fellépésére is sor kerül. A január 16-án fellépő Mario Rom’s Interzone trióról így írt a New York-i Rochester Jazz fesztivál fő kritikusa: „egyszerűen az egyik legszórakoztatóbb és legsziporkázóbb fellépő az idei fesztiválon. Még soha nem hallottam zenekart, aminek ilyen komoly érzéke lett volna a játékhoz.”

Január 18-án a Fabian Rucker 5 lép az Opus színpadára. A koncertet megelőzően három napon át az együttes a BMC stúdiójában rögzíti debütáló albumának anyagát, mely a BMC Records kiadásában a tervek szerint az év második felében jelenik majd meg, tovább gazdagítva a kiadó európai művészek közreműködésével rögzített, komoly nemzetközi visszhangot és sikert kiváltó albumainak sorát.

A több mint egy évtizede Ausztriában élő amerikai Philip Yaeger harsonás zenekarát január 20-án hallhatjuk. Lebilincselően változatos és eredeti zenéjükben a soul, a free jazz és a rock gyökereiből táplálkozó alapokat klasszikus és elektronikus zenei elemek ellensúlyozzák.