Hírek

Opus Jazz Club Áprilisi jazzpremierek az Opusban

Improvizáció és csapatjáték – ez a két szó jellemzi legtökéletesebben az Opus Jazz Club nemzetközi fellépőit áprilisban. A rendkívül gazdag és változatos program az osztrák Christoph Pepe Auer Songs I Like című koncertjével indul április 4-én, amelyen a pepephon nevű hangszer megalkotója saját kompozíciói mellé ifjúkorának zenei emlékeit illeszti.
A kanadai Myriad3 kollektíva mindegyik tagja vezető és sideman egyszerre. 2010 óta felléptek világszerte, köztük a londoni Ronnie Scott klubban, az International Jazz Piano Trio fesztiválon, a Tokiói Jazz Fesztiválon, vagy épp a szakma – így a klubok és fesztiválok szervezői számára is – mértékadó brémai Jazzahead! nemzetközi jazzexpón. Diamond című új, hamarosan megjelenő ötödik albumukkal Hollandiából érkeznek és Portugáliába utaznak tovább az április 11-i budapesti koncertjük után.
Az Opus látogatói számára már jól ismert Vincent Courtois, Robin Fincker és Daniel Erdmann közös produkciójának világpremierjére az Opusban kerül sor április 12-én: rezidens művészekként a BMC-ben dolgozzák ki a Jack London írásai által ihletett Jack című anyagot, melynek minden egyes kompozíciója az író egy-egy novellájára vagy regényére épül.
Új lemezt mutat be a qÖÖlp is április 14-én. A kvartettben a francia és a német jazz szcéna fiatal korosztályának két-két kiemelkedő képviselője révén két világ talál egymásra: az orléans-i hiperaktív Ceccaldi testvéreké a nem kevésbé pörgős berlini Graupe & Lillinger duóval.  Az eredmény éppoly energikus, mint amilyen finoman cizellált: a legkülönfélébb formák keverednek, rétegződnek egymásra, hogy egy folytonosan mozgó kollektív rendet teremtsenek.
A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként április 17-én fellépő, immár 13 éve aktív Phronesis jelentőségét az Esbjörn Svensson Trióhoz hasonlítják. A klasszikus zongora-nagybőgő-dob felállás mesteri komplexitással vegyül zenéjükben.
Április 18-án érkezik a Focusyear Band 18 az Opusba. A Wolfgang Muthspiel által kezdeményezett ösztöndíjprogram nyolc rendkívüli tehetséget gyűjt össze, akik egy teljes éven át dolgozhattak együtt Bázelben, s most egy közös nemzetközi turnén mérettetik meg magukat – a doboknál az egyre nagyobb nemzetközi sikereket elérő Juhász Mártonnal.
Április  24-én az olasz és amerikai Pericopes +1 inventív, posztmodern lemezbemutatója hallható. A Legacy főhajtás azok felé az ikonoklasztikus művészek felé, akik következetesen és bátran követték kreatív elképzeléseiket.