Hírek

Hírek Csönd-zsák koncertek: Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp saját szervezésű hangversenysorozata

…csönd-zsákból hangot lop… (Weöres Sándor)

A 2023/24-es évadban Csönd-zsák koncertek címmel saját szervezésű hangversenysorozatot indít Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp. „Legkedvesebb komponistáink hozzánk közel álló műveit szeretnénk eljátszani a sorozatban, megosztva a közönséggel azt a mélyre ható, bensőséges élményt, amit számunkra jelentenek. A sorozat címe is sugallja, hogy e remekművek elvezethetnek bennünket a belső csendhez, békességhez.”

A sorozat első két hangversenyére 2023. április 5-én, a Budapest Music Centerben kerül sor. 17 órakor Ránki Fülöp adja elő Liszt Ferenc Harmonies poétiques et religieuses (Költői és vallásos harmóniák) című zongoraciklusát.

„Liszt zenéjében tágasságot, szabadságot, erőt és szelídséget hallok. A Költői és vallásos harmóniákból ezek az érzetek gazdagon sugároznak, olyan intenzitással, amely a tíz tételt egy ívvé, szinte egyetlen hatalmas lélegzetté formálja. A ciklus egyszerre a hangszerét tökéletesen uraló zongorista végtelen színskálájú, kimeríthetetlen képzeletvilágba invitáló alkotása, és az üres csillogástól tartózkodó művész lelki és szellemi elmélyülésének, hitének őszinte kifejeződése” – vallja a műről Ránki Fülöp.

A délutáni koncertet követően 19:30-kor kezdődik Ránki Dezső szólóestje, Haydn, Debussy és Schubert műveivel.

„Mindig is nagyon szerettem Haydnt és Debussyt egymás után játszani, úgy érzem, ez a kristálytiszta rajzolatú szonáta is közeli rokona Debussy Images sorozatának, a szerző egyik legtökéletesebb, legköltőibb alkotásának. Schubert utolsó szonátájához pedig csaknem ötven éve térek vissza rendszeresen, mint az élet fontos kérdéseinek összegzéséhez, újabb és újabb mélységeket fedezve fel benne minden alkalommal” – mondta el Ránki Dezső.

A sorozat harmadik koncertje Győrben lesz, április 28-án a győri egyetem Hangversenytermében, a volt Zsinagógában Ránki Dezső Beethoven-estjét hallhatja a közönség. A műsorban négy szonáta, két ritkán játszott és két sokak által ismert mű szerepel. Ősszel és télen a koncertek várhatóan a BMC-ben is folytatódnak majd.

A művészek és a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak, jegyek kaphatóak az Interticket országos hálózatában, a jegy.hu-n, a Budapest Music Centerben és a Látogatóközpont/Tourinform Győrben.