Hírek

Opus Jazz Club Izraeli Jazztavasz

Az Opus Jazz Clubban már februárban kezdődik a tavasz, köszönhetően az élvonalbeli izraeli zenészeknek, akik kellemes zenei áramlatokat hoznak a Földközi-tenger felől. Az első Izraeli Jazztavaszon öt zenekar tálalja az összetéveszthetetlen izraeli jazz-ízt, melynek összetevői a melodikusság, a lazaság és szenvedély – mindezt tradicionális fűszerekkel gazdagon szórva.

Február 5-én a bőgős, basszusgitáros, producer és zeneszerző, Liran Donin evez be az Opus színpadára 1000 Boats nevű, öttagú formációjával. Erős húzású hajójuk rögtön a megalakulást követő évben toplistákon kötött ki, az 8 Songs című lemezük 2018-ban a The Guardian legjobb 10 jazzalbuma közé került, a Jazzwise pedig az év 10 legjobb kiadványa közé választotta.

Oded Tzur a lélek hangján szól február 25-én. A tenorszaxofonos saját fejlesztésű játéktechnikájával a hangok között megtett út, vagyis a mikrotonalitás mentén az indiai és a nyugati zene közötti átjárókat keresi. A nagy mesélőnek tartott Oded 2018-ban már járt az Opusban, akkor mindenkit elvarázsolt bensőséges zenei történeteivel.

Akárcsak ő, úgy a szintén tel-avivi születésű altós és énekes, John Zorn felfedezettje, Daniel Zamir is New Yorkból érkezik március 11-én. Ő a klezmer, a liturgikus, tradicionális haszid zene, az indiai és nyugat-afrikai ritmusok keverékével kísérletezik, ezúttal a 21 éves őstehetség, Nitzan Bar gitáros társaságában.

Április 22-én egy karizmatikus bőgős-zeneszerző, Shay Hazan mutatja meg kvintettjével, hol található a jazz, a marokkói gnawa, a hiphop, a ’60-as évekbeli chicagói free jazz-mozgalom és az izraeli zene metszéspontja.

A sorozat záróakkordjait az argentin születésű, New Yorkban is nagy feltűnést keltő izraeli baritonszaxofonos, Eden Bareket adja triójával május 23-án. A harmóniahangszer nélküli formáció a Night című album groovos számaival hoz fényt az éjszakába.


Jegyek és asztalfoglalás a bmc.jegy.hu oldalon.