Hírek

Hírek Istvánffy Kamarakórus: Porta - BMC Records lemezbemutató

A BMC Records legújabb kiadványának ingyenes bemutató koncertjére november 19-én, pénteken kerül sor a Pasaréti Ferences templomban. A lemezen a Muntag Lőrinc által alapított Istvánffy Kamarakórus szólaltatja meg a méltatlanul keveset játszott Costanzo Porta reneszánsz zeneszerző meditatív kórusműveit.

A lemezen hallható művek szerzője, Costanzo Porta Cremona szülötte, Willaert tanítványa, a velencei iskola követője, s a római Palestrina kortársa. Amennyire utóbbit mindenki, úgy előbbit szinte senki sem ismeri még ma sem. Pedig a ferences rendi zeneszerző Porta korának egyik legmeghatározóbb, és mind kortársai, tanítványai, mind az egyház részéről elismert személyisége volt. Mizsei Zoltán zenetörténész a következőképpen beszélt a szerzőről:

„Costanzo Porta művészetét ismerni vélem, de most és itt olyan érzésem támadt mintha még sohasem hallottam volna zenét. Igen, ama mennyei nyugalom: nincsenek kérdések, csak a hangok áradásának bizonyossága. A szemlélődés tökéletes terepe. Porta ferences szerzetesként tudta mi a meditáció. Tudta, mi az időtlen imádság, megérinthette a csendes világosság, hisz erre szentelte életét. Bevallom, szívügyemmé vált Porta, s bizony ma is meglep, mennyire mellőzött még mindig a zenei életben. Hiánypótló tehát jelen hanglemez: Porta zeneszerzői nagyságát több szinten is mutatja." 

Az Istvánffy Kamarakórust Muntag Lőrinc alapította 2014-ben. Az együttes repertoárját elsősorban gregorián, reneszánsz egyházi művek, Bach kantáták, romantikus és kortárs a capella művek alkotják. Számos ősbemutató fűződik a nevükhöz, elsősorban Bajnok Ádám, Balogh Máté, Muntag Lőrinc, Sándor László, Szécsi Lőrinc, Szőcs Márton és Tornyai Péter művei kapcsán.

A lemez 2021. november 22-től kapható a bmcrecords.hu oldalon található webshopban, a digitális és nemzetközi megjelenés időpontja 2022. február 4.