Hírek

Hírek Kvartettre hangolva

A vonósnégyes-irodalom egyedülálló keresztmetszetét kínálja a Classicus Quartet 2018 januárjában indult, Das Wohltemperiertes Streichquartett (A jól hangolt vonósnégyes) című sorozata, amely a 2022/23-as évadban három ráadáskoncerttel és a záróeseménnyel folytatódik a BMC-ben. Zétényi Tamás, az együttes csellistája vezetett be a kulisszák mögé.

A vonósnégyes-irodalom egyedülálló keresztmetszetét kínálja a Classicus Quartet 2018 januárjában indult, Das Wohltemperiertes Streichquartett (A jól hangolt vonósnégyes) című sorozata a BMC Koncerttermében, amelynek keretében az együttes a kromatikus skála alaphangjaira épülő 12 hangnem szerint csoportosítva szólaltatja meg a legváltozatosabb darabokat. „A járvány miatt elcsúszott a sorozat, és a zárókoncert 2022 szeptemberére, vagyis éppen egy újabb évad kezdetére esett volna, ami nem túl előnyös. Ezért döntöttünk úgy, hogy a 2022/23-as évadban beiktatunk három extra koncertet a sorozatba, annak ellenére, hogy a tizenkét hangnemen már végigértünk. A zárókoncert tervezett műsora amúgy sem a hangnemek szerinti alapkoncepcióhoz igazodik, hanem a nyitókoncerthez csatol vissza, amelynek programján Haydn és Kurtág egy-egy vonósnégyesre írt darabja mellett Bartók 1. kvartettje szerepelt. A zárókoncerten Haydn utolsó, töredékben maradt vonósnégyesét és Bartók 6. kvartettjét fogjuk játszani, illetve Ligeti 1. vonósnégyesét – amelyet gyakran emlegetnek Bartók 7. kvartettjeként – és Kurtág Officium breve című alkotását” – vázolta Zétényi Tamás.

„A széles merítés dacára maradtak fehér foltok. Nem játszottunk például egyetlen Schumann- vagy Mendelssohn-darabot sem, így a három extra koncert műsorán élő zeneszerzők osztoznak majd méltatlanul kimaradt komponistákkal. Nagyon hálásak vagyunk Gőz Lászlónak, amiért lehetőséget biztosított arra, hogy megvalósítsuk, sőt tovább bővítsük ezt a nagyívű koncertsorozatot.” Az elmúlt négy évben a Classicus Quartet a kvartettirodalom nagy klasszikusai – Haydn, Mozart, Beethoven, Bartók – mellett Schubert, Dvořák, Brahms, Verdi, Puccini, Fauré, Ravel, Debussy, Janáček, Sosztakovics, Sztravinszkij, Webern és Kodály vonósnégyesre írt műveivel egyaránt megismertette a közönséget. A kortárs magyar zeneszerzők listája sem kevésbé impozáns: többek között Balogh Máté, Dargay Marcell, Tornyai Péter, Kedves Csanád, Sándor László és Horváth Balázs is képviseltette magát a sorozatban. A következő koncertre szeptember 30-án kerül sor, Lera Auerbach, Dmitrij Sosztakovics és Robert Schumann egy-egy alkotásával a műsoron. A sorozat hagyományához híven a hangversenyen elhangzó műveket Farkas Zoltán zenetörténész ismerteti, méghozzá olyan stílusban, amely a klasszikus zene hardcore rajongóinak és a műfajjal éppen csak ismerkedőknek egyaránt számot tarthat az érdeklődésére – a zene élvezetének semmi nem állhat útjába.

Nemrég szilárdult meg a Classicus Quartet tagsága, az új felállás június 12-én, a H hang köré szerveződő koncerten mutatkozott be. „6-7 éven át játszottunk a Classicus Quartet első stabil formájában, amelyből bő egy éve a két hegedűs kivált. Az elmúlt időszak egyéves interregnuma alatt három hegedűs váltotta egymást a két széken, akik közül Langer Ágnes maradt velünk véglegesen, majd pedig csatlakozott hozzánk Kökény Eszter.” Nem ritka, hogy egy vonósnégyes éveken át tartó kísérletezés és összecsiszolódás során nyeri el a végleges formáját, és még így is kevés az olyan együttes, amely hosszú ideig változatlan felállásban játszana. „Személyes és zenei összetevőkön egyaránt múlik, hogy ki marad állandó tag egy kvartettben. Érdekes, hogy Kökény Eszter teljesen váratlanul, szerencsés véletlen folytán érkezett meg hozzánk, de az egy évnyi bizonytalanság után már az első közös munkával töltött héten kiderült, hogy szakmailag és emberileg is megvan az a bizonyos hullámhossz.”

Viszonylag rövid idő alatt hatalmas utat tett meg az együttes, hiszen néhány éven belül mintegy ötven művet játszott el a kvartettirodalom kezdetétől napjainkig, ami elég szokatlan megközelítés. „Még ma is sokan tanítják a régi típusú vonósnégyesek hozzáállását, miszerint először csak Haydnt lenne szabad játszani, egészen addig, amíg olyannyira össze nem szokunk, hogy azonos módon húzzuk a vonót, és a négy hangszer szinte egyként szól. A mai fiatal együttesek viszont általában úgy alakulnak ki, hogy valamelyik felsőoktatási intézményben egymásra talál egy társaság, és versenyekre tanulnak be anyagot. 4-5, maximum 6 kvartettet sajátítanak el, fejből, elölről hátra, több tanárnál továbbcsiszolva, és ezt az anyagot viszik el minél több versenyre, hátha megnyernek egy olyan díjat, amely beindítja a karrierjüket. Mi soha nem versenyeztünk, de a kezdetektől az volt a célunk, hogy minél szélesebb repertoárt fejlesszünk ki. Minden művet más koncerteken is megszólaltatunk, mielőtt a BMC-be elhoznánk. Évente minimum négy új műsort tanulunk be, amelynek negyedét kortárs zenék, negyedét 20. századi darabok, a másik két negyedét pedig romantikus és klasszikus alkotások teszik ki.” A Classicus Quartet a legjobb kamarazene-tanároknál tökéletesítette tudását: példaképeik között tartják számon Kurtág Györgyöt, Rados Ferencet és Takács-Nagy Gábort, akikkel több ízben dolgoztak együtt személyesen. „Három órát töltünk intenzív munkával, ezalatt pedig legfeljebb néhány oldalnyi zenét ismerünk meg szédítő alapossággal. Az persze lehetetlen, hogy minden egyes hangot megtanítsanak nekünk a darab elejétől a végéig, azt viszont megmutatják, hogy milyen módszerekkel lehet a zenei szerkezetek mélyére hatolni, és hogyan kell ennek mentén átformálni a zenéléshez való hozzáállásunkat, ami azután az egész életünkre kihat.”

A Wohltemperiertes Streichquartett sorozat záró évadának első koncertjére 2022. szeptember 30-án kerül sor a BMC Koncerttermében. A sorozat további hangversenyeit 2022. november 13-án és 2023. február 11-én rendezzük meg, a zárókoncert pedig 2023. június 3-án lesz hallható.


Kapcsolódó program:

Classicus Quartet: Das Wohltemperierte Streichquartett 16.
2022.09.30. 18:00, BMC Koncertterem

Műsor:
Lera Auerbach: 10. vonósnégyes „Frozen Dreams”
Dmitrij Sosztakovics: 3. (F-dúr) vonósnégyes, op. 73
Robert Schumann: 3. (A-dúr) vonósnégyes, op. 41/3

Közreműködik:
Langer Ágnes - hegedű
Kökény Eszter - hegedű
Tornyai Péter - brácsa
Zétényi Tamás - cselló
Bevezetőt mond: Farkas Zoltán - zenetörténész