Program

Fekete-Kovács Kornél: Foundations (Yamas and Niyamas) – BMC lemezbemutató

19:30
Koncertterem
Közreműködik:
  • Fekete-Kovács Kornél (művészeti vezető) – trombita, szárnykürt, elektronika
  • Modern Art Orchestra
  • Vendégek:
  • Harcsa Veronika – ének
  • Szakcsi Lakatos Béla – zongora
  • Bolcsó Bálint – elektronika
  • Fenyvesi Márton – gitár, elektronika

Fekete-Kovács Kornél szerzői albuma, a Jámák és Nijámák ihlette Foundations augusztus 7-én digitálisan és CD formájában is megjelenik a BMC Recordsnál. A lemezbemutató koncertet a BMC Koncerttermében szeptember 13-án ünnepli a közönséggel a szerző, a Modern Art Orchestra és a szólisták: Harcsa Veronika, Szakcsi Lakatos Béla, Fenyvesi Márton és ifj. Kurtág György.

Patandzsali a jóga nyolc ágának első két tagjában, a Jámákban és Nijámákban foglalta össze a „jógikus” lét alapvető szabályait, melyek a követendő emberi viselkedés- és gondolkodásmódokra vonatkoznak. A kétszer öt pontból álló rendszer sok hasonlóságot mutat a más kultúrkörökben és vallási irányzatokban megfogalmazott alapelvekkel. A tíz pont tíz zenei tételként szólal meg Fekete-Kovács Kornél egész estés nagyzenekari darabjában, a Foundations című opusban.

„Tíz, plusz egy bevezető tételben dolgoztam fel azokat a fogalmakat, amelyekkel bármely ember, aki ezen a planétán él, boldogabbá, élhetőbbé teheti a saját életét. Évek óta érdekel az életnek ez a fajta megközelítése, a filozófia, a spiritualitás, és pár éve a fizikai gyakorlás szintjén is. A jóga azt jelenti: egység. Egységben önmagunkkal és a világgal.”

A darabban változatos zenei műfajok kapnak szerepet, így a jazz, a klasszikus, az elektronikus és természetesen az indiai klasszikus zene is. A lemezbemutató koncertet kiváló vendégművészek fellépése színesíti. Fenyvesi Márton gitáros elsősorban az elektronikus improvizatív zenét játszó Effected kvartettben társai Fekete-Kovács Kornélnak. Az esten fellép a rendkívül sokoldalú énekesnő, Harcsa Veronika, Bolcsó Bálint elektronikus zenei művész, és a Kossuth-díjas zongorista, Szakcsi Lakatos Béla is.

Jegyek elővételben 2000 forintos áron, a koncert napján 2400 forintos áron kaphatók a helyszínen,
az InterTicket országos Jegypont hálózatában, valamint a bmc.jegy.hu oldalon.

℗ BMC

 

Galéria
5Kép
2020 szeptember 13 vasárnap