Program

Evenings of Cinema | | UNDISTURBED - Hommage à ÚZS

On the occasion of Zoltán Jeney's 80th birthday
19:00
Library

"Moziest" sorozatunkban olyan, többnyire magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk majd egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n is oktatja.

Sorozatunk márciusi állomásán részleteket vetítünk M Tóth Éva készülő filmjéből, amely az 1970-ben alakult zeneszerzői és előadói csoportról, a legendás Új Zenei Stúdióról szól, archív dokumentumokkal és animációval színesítve.

UNDISTURBED / Hommage à ÚZS - részletek
(Jeney Zoltán 80. születésnapja alkalmából)
magyar dokumentumfilm, 2023

Tervező-szerkesztő-rendező: M Tóth Éva
Szakmai konzulens: Szitha Tünde
Operatőr: Csukás Sándor
Vágó: Bartha Zsófia
Animátor: Rödönyi Csilla
VFX: Jecsmenik Dóra / Lengyel Beatrix
Colorist: Libel Róbert
Hang: MaRecord
Producer: Ordódy Judit / KreaTV


Részleteket mutatunk be M Tóth Évának az 1970-ben alakult legendás Új Zenei Stúdióról készülő filmjéből, melynek történetét a BMC-ben, 2022 tavaszán forgatott beszélgetésekben Balogh Máté, Csapó Gyula, Dukay Barnabás, Eötvös Péter, Horváth Balázs, Kurtág György, ifj. Kurtág György, Rácz Zoltán, Rajk Judit, Sáry László, Serei Zsolt, Szigetvári Andrea, Tornyai Péter, Vidovszky László, Szitha Tünde zenetörténész, szakmai konzulens, valamint archív felvételekről Jeney Zoltán (1943-2019), Kocsis Zoltán (1952-2016) és Wilheim András (1949-2022) idézi fel.

Az első tervek megszületését és az ÚZS-dokumentumok kutatását az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata és a Filmjus Alapítvány segítette, a film létrejöttét az MMA Kiadó tette lehetővé. A beszélgetések felvételéhez a BMC biztosított otthonos környezetet a közel húsz interjúalany számára, akik közül ugyan terjedelmi okból a 60 percesre tervezett filmben nem lesz látható, hallható mindenki, de a nyolc órányi, pótolhatatlan zene- és kortörténeti dokumentum értékű forgatott anyagok a kutatás számára az MMA archívumában hozzáférhetőek lesznek. Az Undisturbed című film szeretné megnyitni az Új Zenei Stúdió alkotóira, szellemiségére és örökségére fókuszáló kortárs mozgóképek sorát...

 
A vetítés előtti beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.

Vendég: M Tóth Éva rendező és Szitha Tünde zenetörténész

Entry to the program is free, but due to the limited number of seats a primary registration via e-mail (papp.krisztina@bmc.hu) is requested, latest by 12:00 8th March, 2023. Thanks for your understanding!

℗ BMC

Galéria
5Image(s)
2023 March 08 Wednesday